«360ο» Ο κύκλος της αλήθειας!

Την ιστορία ενός φόρου, αυτού που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το πώς φτάσαμε στην αιθαλομίχλη και τους κινδύνους για την υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων, ξετυλίγει η εκπομπή «360°» απόψε στις 23:45!

 Η Σοφία Παπαϊωάννου επισκέφθηκε μία γειτονιά της Κυψέλης, όπου δεκάδες μεσοαστικές οικογένειες που μένουν στον ίδιο δρόμο δεν έχουν βάλει πετρέλαιο τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που επιβλήθηκε η αύξηση του φόρου. Λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά, στο Μενίδι, η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε τις ιστορίες ανθρώπων που αναγκάζονται να καίνε σε αυτοσχέδιες σόμπες από κομμένους θερμοσίφωνες ό,τι βρουν για να ζεσταθούν: από παλέτες έως έπιπλα με βερνίκι και χρώματα που απελευθερώνουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες κατά την καύση τους.

Ακόμα χειρότερη αποτυπώνεται η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου οι πόρτες και τα παράθυρα ενός ολόκληρου στρατοπέδου έχουν καταλήξει σε ξυλόσομπες. Οι «360ο» επισκέφθηκαν και τη γειτονιά της μικρής Σάρας που έχασε τη ζωή της από τη χρήση μαγκαλιού μέσα στο σπίτι της, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εκεί, η εκπομπή συνάντησε κατοίκους που καίνε υλικά, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τα πλέον επιβλαβή σωματίδια της αιθαλομίχλης.

Στα πλαίσια της έρευνας για τους τρόπους στους οποίους έχουν καταφύγει οι πολίτες για να ζεσταθούν, οι «360°» προχωρούν και σε μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί: το μυστηριώδες φορτίο ενός ραδιενεργού καυσίμου για θέρμανση που επιχειρήθηκε να διατεθεί στην Ελλάδα.