Ο τηλεοπτικός μάγειρας που έφτασε στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση! Θα τον ξαναδούμε στην τηλεόραση;

Το αρνητικό του ρεκόρ ήταν τα 52 κιλά και ο άνθρωπος που τον βοήθησε, μια φίλη του που έπασχε από νευρική ανορεξία, πέθανε πρόσφατα από την ύπουλη αυτή πάθηση. 

Το μήνυμά του στο Facebook ήταν συγκλονιστικό: «Όσοι με θυμάστε πριν από περίπου 3 χρόνια ήμουν υπερβολικά αδύνατος, πετσί και κόκαλο! Είχα χάσει βάρος σε επικίνδυνο επίπεδο και πολλοί φίλοι και συγγενείς ανησύχησαν για την κατάστασή μου και έσπευσαν να με προειδοποιήσουν και να με βοηθήσουν. Τους ευχαριστώ θερμά και ζητώ «συγγνώμη» αν τότε δεν μπορούσα να το εκτιμήσω… Την άνοιξη του 2008 έκανα αρνητικό ρεκόρ. Είδα τη ζυγαριά στα 52 κιλά. Η μείωση του μυϊκού μου ιστού ήταν εμφανής. Πολλοί ανησυχούσαν κι ενώ τότε δεν τους άκουγα, τώρα τους δικαιολογώ απόλυτα. Τώρα κι εγώ τρομάζω όταν βλέπω φωτογραφίες από τότε. Δεν ήταν ούτε υγιές ούτε έξυπνο… Έφτασα στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας και χρειάστηκε να με ξυπνήσει μια φίλη, που και η ίδια είχε ζήσει αυτό το πρόβλημα σε πολύ πιο ακραίο όμως βαθμό… Όταν είχα αδυνατήσει επικίνδυνα, ήταν αυτή που με ταρακούνησε με τον τρόπο της και με βοήθησε να βάλω μυαλό. Την ευχαριστώ και της ζητώ «συγγνώμη» που δεν πρόλαβα να την αποχαιρετήσω. Η Ρεβέκκα μας άφησε πριν από λίγες μέρες. Ήταν 30 ετών και πέθανε λόγω νευρικής ανορεξίας. Νιώθω πως της χρωστάω το ότι εγώ κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα και να ξαναπάρω το βάρος που είχα χάσει. Η Ρεβέκκα θα είναι πάντα στην καρδιά μου και θα οδηγεί…».

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι ο συμπαθής τηλεοπτικός μάγειρας που γνωρίσαμε στην «Κουζίνα της μαμάς», την εκπομπή του ALPHA.

Η εξομολόγησή του στο περιοδικό ΛΟΙΠΟΝ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Σταυρίδου είναι συγκλονιστική:


– Ευτύχη, διαβάζοντας το μήνυμά σου, μου έκανε εντύπωση πώς ένας άνθρωπος όπως εσύ, που ασχολείται τόσο με την υγιεινή διατροφή, έπεσε σε αυτή την παγίδα;
 
«Πολλές φορές κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται όταν ασχολείσαι υπερβολικά με κάτι. Το πρόβλημά μου και ο λόγος που είχα χάσει βάρος δεν ήταν η ανορεξία, αλλά η “ορθορεξία”. Δηλαδή, μια υπερβολική μανία με την υγιεινή διατροφή! Προτιμούσα να φάω λίγο ή να μη φάω καθόλου από το να φάω κάτι που θεωρούσα ότι θα μου έριχνε τη διάθεση και την ενέργεια».
 
– Αντιμετώπιζες κάποιο πρόβλημα εκείνο το διάστημα;
 
«Ακριβώς το αντίθετο! Επειδή τα πράγματα μου πήγαιναν πολύ καλά, έπεσα σε αυτή την παγίδα. Όταν τρέχεις με μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσεις να βάλεις βενζίνη! Εκείνη την περίοδο ζούσα ένα όνειρο. Σε λιγότερο από 3 χρόνια η ζωή μου είχε μεταμορφωθεί: Η εκπομπή ήταν στα πάνω της, ταξίδευα σε όλο τον κόσμο και έβγαζα χρήματα κάνοντας κάτι που αγαπούσα».
 
– Άρχισες να χάνεις βάρος κάνοντας δίαιτα ή απλώς δεν είχες διάθεση να φας;
 
«Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν έτρωγα, αλλά ότι λάμβανα λιγότερη ενέργεια από όση έκαιγα. Η έξτρα χαζομάρα ήταν ότι έκανα αεροβική γυμναστική αντί για ασκήσεις δύναμης κι έτσι έχασα μυϊκή μάζα. Συνεπώς, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το πρόβλημα ήταν το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο και όχι το ότι δεν έτρωγα καθόλου. Για παράδειγμα, μπορεί να έτρωγα 4.000 θερμίδες, αλλά λόγω σωματικής δραστηριότητας να χρειαζόμουν 4.500, κι έτσι έχανα».
 
– Οι άλλοι καταλάβαιναν ότι κάτι τρέχει, εσύ γιατί δεν το παραδεχόσουν;
 
«Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθος. Όταν το βάρος μου έπεσε κάτω από τα 55 κιλά, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί και να έχουν δίκιο. Ακόμα και οι συνεργάτες μου μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να κάνω εκπομπή μαγειρικής και να είμαι τόσο αδύνατος. Είχαν δίκιο!».
 
– Φτάνοντας πια στα 52 κιλά, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζες;
 
«Ένιωθα αδυναμία σε σωματικό επίπεδο. Από την άλλη όμως, ένιωθα ιδιαίτερα “ανάλαφρος” και γεμάτος ευεξία. Πρόσεχα πολύ να δίνω στο σώμα μου τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν κι έτσι γενικά δεν παρουσίαζα κάποιο πρόβλημα. Πιστεύω πως αν έπεφτα κάτω από τα 50 κιλά, θα άρχιζα να έχω σοβαρά προβλήματα».
 
– Τι έτρωγες εκείνο το διάστημα;
 
«Έτρωγα μικρά γεύματα, για να μη χρειαστεί να μπω σε κατάσταση χώνεψης. Κυρίως φρούτα και χυμούς. Απέφευγα με κάθε τρόπο να φάω κάτι που θα με έβαζε σε φάση χώνεψης, αν μετά είχα κάποια υποχρέωση. Αν είχα ελεύθερο χρόνο για να χωνέψω, θα έτρωγα κανονικά. Έπινα χυμούς λαχανικών και έπαιρνα φυσικά συμπληρώματα, όπως σιταρόχορτο, σπιρουλίνα κ.ά. Αυτά με έσωσαν, επειδή τουλάχιστον έδινα στο σώμα μου όλα τα θρεπτικά συστατικά. Κάποια εποχή πειραματιζόμουν επίσης με υποκατάσταστα γευμάτων. Αυτά από τη μία προσέφεραν θερμίδες, αλλά από την άλλη ήταν απόλυτη χημεία και κόστιζαν πολύ. Έπρεπε όμως να περάσω και από το αυτό το στάδιο διατροφικού πειραματισμού για να καταλάβω ότι δεν είναι και πολύ καλές επιλογές».
 
– Ποια είναι η πιο άσχημη στιγμή που έζησες εκείνο το διάστημα;
 
«Όταν είδα τη ζυγαριά 52 κιλά! Τότε φοβήθηκα, επειδή ήξερα πως κάτω από τα 50 μπορεί να ήταν δρόμος χωρίς επιστροφή».
 
– Τι ήταν αυτό που σε ταρακούνησε;
 
«Υπήρχε πολύς κόσμος που μου μίλησε για αυτό και έδειχνε να ανησυχεί. Αν και όλοι με βοήθησαν με τον τρόπο τους, μπορώ να πω πως αυτή που με “ξύπνησε” ήταν η Ρεβέκκα. Η κουβέντα με τη Ρεβέκκα, που είχε περάσει και περνούσε παρόμοια κατάσταση σε χειρότερη μορφή».
 
– Ποια είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή που μοιράστηκες μαζί της;
 
«Δεν θα έλεγα ότι μοιράστηκα μαζί της κάποια “συγκλονιστική στιγμή”. Με βοήθησε να καταλάβω λίγο περισσότερο τον εαυτό μου. Να καταλάβω γιατί κάνω ό,τι κάνω και τι είναι αυτό που θέλω πραγματικά από τη ζωή. Απλώς και μόνο το ότι την είδα και μιλήσαμε, ξέροντας τι είχε ήδη περάσει και αυτή, με έκανε να κάνω το συνδυασμό στο μυαλό μου. Ήταν σαν να μου έλεγε: “Ξέρεις τι περνάω… Θέλεις κι εσύ το ίδιο;”».
 
– Πόσο δύσκολο ήταν να «διορθώσεις» αυτό που είχε συμβεί;
 
«Το σημαντικό είναι ότι είχα ξυπνήσει. Ευτυχώς, δεν είχα φτάσει σε πραγματικά επικίνδυνο σημείο. Ήμουν στο όριο. Κάθισα και έγραψα τι πραγματικά θέλω. Από εκείνη τη μέρα έβαλα σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης που δημιούργησα για να φτάσω άμεσα στα 55 κιλά και μέσα στο χρόνο να είμαι 60. Δεν το έριξα στις σοκολάτες και στα τσιζκέικ! Ήθελα να ξαναχτίσω το σώμα μου με καλά υλικά! Μέσα σε ένα μήνα ήμουν πάλι 55-56 κιλά και στο τρίμηνο 60».
 
– Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι η Ρεβέκκα τελικά πέθανε από νευρική ανορεξία;
 
«Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αυτό που έγινε με δυνάμωσε πολύ. Αν και πληγώθηκα αφάνταστα, μου έδωσε παραπάνω νόημα στη ζωή. Ήταν πάρα πολύ καλή μου φίλη και ξέρω ότι από εκεί που είναι με βλέπει και θέλει όχι μόνο να χαμογελώ, αλλά και να συνεχίσω αυτό που ήθελε να κάνει».
 
– Τι ήταν αυτό;
 
«Να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου έχει αυτόν το σκοπό. Κάνω ομιλίες διατροφικής ευφυΐας, στις οποίες πάντα ξεκινάω με αυτή την ιστορία. Περιγράφω τα στραβοπατήματά μου και αναλύω το βήματα που έκανα για να ξεπεράσω το πρόβλημα. Παράλληλα, ετοιμάζω δύο σχετικά βιβλία: ένα εγχειρίδιο διατροφικής ευφυΐας και τη βίβλο της θετικής ενέργειας! Εκδοτική σειρά όμως έχουν τώρα ένα βιβλίο/CD μαγειρικής και διατροφής για παιδιά και ένας οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για γονείς».
 
– Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα είναι ελλιπής η ενημέρωση σε σχέση με τη νευρική ανορεξία;
 
«Δεν είναι ελλιπής, αλλά είναι κάπως λανθασμένη. Ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχει κάτι που λέγεται “νευρική ανορεξία”, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά είναι και πώς μπορεί να προκαλέσει κακό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε καταλάβουμε αυτούς που πάσχουν κι έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους βοηθήσουμε. Η νευρική ανορεξία αντιμετωπίζεται, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Είναι σημαντική η βοήθεια από ειδικό, ψυχολόγο, με εμπειρία σε τέτοια ζητήματα».
 
– Τι κάνεις επαγγελματικά αυτό το διάστημα και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
 
«Μία από τις πιο βασικές μου δραστηριότητες είναι τα “Μουσικομαγειρέματα”. Ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τη μορφή παράστασης και που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Μαζί με την παράσταση διοργανώνουμε διαγωνισμούς και εργαστήρια μαγειρικής για παιδιά. Το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει και το ομώνυμο βιβλίο/CD».
 
– Στην τηλεόραση θα σε δούμε;
 
«Έχω ξεκινήσει διαδικτυακές εκπομπές. Το “foodIQ” είναι μια εκπομπή που αυξάνει τη διατροφική σας ευφυΐα και το “MindFood” μια εκπομπή με τροφή μυαλού, δηλαδή χρήσιμα πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή μας σε κάθε επίπεδο. Θα τις βρείτε όλες στο Bletsas.gr και στο κανάλι μου στο youtube».

Πηγή: ΛΟΙΠΟΝ