Ενώ εμείς πήξαμε στα τούρκικα σήριαλ, οι τούρκοι μαθαίνουν ελληνικά!

Την ίδια ώρα που οι τουρκικές λέξεις εισβάλλουν στα σπίτια μας μέσα από τα τόσα σίριαλ τουρκικής παραγωγής που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης δεκάδες Τούρκοι, κυρίως νέοι, μαθαίνουν ελληνικά!

Όλα όσα γίνονται εκεί, καταγράφηκαν από την κάμερα της εκπομπής «Προσωπικά» που παρουσιάζει η Έλενα Κατρίτση.
Αύριο το μεσημέρι λοιπόν, μέσα από την εκπομπή της ΝΕΤ, η δημοσιογράφος συνεχίζοντας το οδοιπορικό της στην Πόλη, συναντά και μία ομάδα έξι νέων ανθρώπων, Ελλήνων και Τούρκων, που πραγματοποιώντας το όνειρό τους ίδρυσαν τον «Ιστό», τον πρώτο ελληνόφωνο και τουρκόφωνο εκδοτικό οίκο της Πόλης. Η έκδοση του πρώτου βιβλίου γραμμένου στα ελληνικά, μετά από πενήντα χρόνια, είναι σήμερα γεγονός, ενώ ο εκδοτικός οίκος θέλει να καταστήσει προσβάσιμα στους τούρκους κλασσικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας. Για τους σκοπούς αυτούς και ο «Ιστός» ειδικεύεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, τα τουρκικά καθώς και σε δίγλωσσες εκδόσεις.

Επίσης, στο οδοιπορικό της στην Πόλη η Έλενα Κατρίτση καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής της, το ελληνικό στοιχείο που διατηρείται ζωντανό και στο πρόσωπο των ηλικιωμένων πλέον ελλήνων που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Κωνσταντινούπολη, αλλά κι όσων έφυγαν μα επέστρεψαν στην πόλη της καρδιάς τους. Στο Επταπύργιο, σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από το κέντρο, βρίσκεται το γηροκομείο Βαλουκλή που αποτελεί εδώ και δύο αιώνες, έναν αληθινό φάρο για τους έλληνες που δεν έφυγαν από την Πόλη. Ο κάθε ένας έχει τη δική του ιστορία, κουβαλά στους ώμους του τις δικές του εμπειρίες, μα όλοι αρνούνται με πείσμα να εγκαταλείψουν την πόλη που γεννήθηκαν και έζησαν.

Όσο περνούν τα χρόνια, κάποιες μνήμες ξεθωριάζουν, ενώ κάποιες άλλες γυρνούν βασανιστικά και κυριαρχούν στο μυαλό. Ιστορίες προσωπικές, μοναδικές που καταγράφηκαν και παρουσιάζονται «Προσωπικά» μέσα από τη συχνότητα της ΝΕΤ, αύριο στις 4 το μεσημέρι. Είναι ευκαιρία, σε ένα ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο που κοντεύει να… καταληφθεί από την τούρκικη γλώσσα, να παρακολουθήσουμε τους αγώνες κάποιων που ζουν στην Πόλη και προσπαθούν να κρατήσουν το ελληνικό στοιχείο.

Γρηγόρης Μελάς

Διαβάστε ακόμα:

Η Έλενα Κατρίτση πάει στην Πόλη!