Το μάννα εξ ουρανού , μια ηχηρή παραίτηση και ένα βίντεο εις άπταιστο…Χαριτατική

Ο ΑΝΤ1 με τον Alfha ,το Mega με το Star κ.ο.κ. Αυτά κυκλοφορούν… Όπως κυκλοφορούν και τα περί ευρύτερων συγχωνεύσεων εταιριών (εισηγμένων και μη) που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του Τύπου και έχουν «συγγενικά» ή συγκοινωνούντα συμφέροντα.

Οι ισολογισμοί που αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θυμίζουν… Τιτανικό .Άλλοι σε μεγάλο βαθμό και άλλοι σε ακόμα μεγαλύτερο…

Η κρατική και η ιδιωτική διαφημιστική δαπάνη βουλιάζει. Μαζί βέβαια, βαθαίνει και η εξάρτηση από τους όποιους εναπομείναντες μεγαλοπελάτες ,με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
Το αγγελιόσημο βάλλεται πανταχόθεν.

Η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών στις εφημερίδες βρίσκεται επί ξυρού ακμής.
Οι πωλήσεις εντύπων καταρρέουν και οι προσφορές πνέουν τα λοίσθια.
Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες, παραμένουν μετέωρες και υπό καθεστώς αμφίδρομης πολιτικής ομηρείας.
Η μετάβαση στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή καρκινοβατεί.
Οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες των δανείων. Για … θαλασσοδάνεια ,ούτε λόγος.

Η μοίρα κοινή για όλους. Και για μεγάλους και για μικρομεσαίους και για μικρομέγαλους .Και για τους σοβαρούς και για τους τυχάρπαστους.

Ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ξελάσπωνε καταστάσεις σε κάποιες περιπτώσεις , στέγνωσε κι αυτό.
Το Alter –παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας- εξακολουθεί να αποτελεί έναν επιπλέον αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα.Αν συμβεί το απευκταίο, η περίπτωσή του θα δρομολογήσει ντόμινο εξελίξεων στο χώρο. Θα επηρεάσει ,επίσης, αρνητικά το τραπεζικό σύστημα, ενώ θα απειλήσει με ανεξέλεγκτο τσουνάμι και το κύκλωμα της διαφήμισης. Αυτό κυρίως.
Παρένθεση:Το απευκταίο φημολογείται πως… εύχεται (ή και επιδιώκει),τουλάχιστον ένας μιντιάρχης.Κλείνει η παρένθεση.

Σε κάθε περίπτωση ,πάντως ,κανείς δεν εγγυάται πως το αίσιο τέλος,δεν θα συνεπάγεται για το κανάλι του Μπουρναζίου συνθήκες …μνημονίου-ελέω δανειστών- και απολύσεις που δύσκολα δεν θα γράψουν τριψήφιο νούμερο.
Oπως κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα βαρέσουν κανόνια…γενικώς και μάλιστα από…κάστρα και επιχειρηματικά οχυρά «υπεράνω υποψίας».

Για όσους διαθέτουν ισχυρή όσφρηση, ήδη δύο εξ αυτών αναδύουν έντονα την οσμή της… μπαρούτης.
Οι «αναμονές» είναι πολλές, το ίδιο και οι παράμετροι για να προβλέψει κανείς πότε και με ποιες συνθήκες ,θα σταθεροποιηθεί η «κινούμενη άμμος» των ελληνικών παραδοσιακών ΜΜΕ.

Δύο είναι μόνο οι σίγουρες σταθερές.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο ,το τοπίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό.
Οι εργαζόμενοι του χώρου θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν-σχεδόν εξ ολοκλήρου- το μάρμαρο. Ετσι γίνεται, θα μου πείτε, σε όλους τους χώρους…

Πολύ φοβάμαι πως, εν προκειμένω , οι εργαζόμενοι θα πέσουν άκλαφτοι κι ανυπεράσπιστοι. Εδώ είναι το οξύμωρο…
Γιατί, πού θα βρουν αυτοί-πέραν του διαδικτύου- βήμα να ακουστούν; …Και ποιος θα τους πιστέψει ή θα τους συμπαρασταθεί;

Να θυμίσω το γνωστό σύνθημα;
Το ξέρουν και οι πέτρες .Όπως ξέρουν πως πολλά από τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα έχουν προ πολλού περάσει στην αντίπερα όχθη ή πλέουν παράλληλα της ,με το βλέμμα στραμμένο προς αυτή. Εκ των πραγμάτων και για διάφορους λόγους έκαστο…

Είναι αυτά που εξ αιτίας χάθηκε ,εν πολλοίς, η έξωθεν καλή μαρτυρία για τον κλάδο, αλλά που ο ειλικρινής λόγος τους και το ειδικό τους βάρος ,θα μπορούσε να επηρεάσει καταστάσεις…

…Και μέσα στην συγκυρία, αμήχανη και άβουλη η συνδικαλιστική ηγεσία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει όψιμα τα προβλήματα.

Η ΕΣΗΕΑ πάει για αρχαιρεσίες και καλεί τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα το διασωματειακό περιοδεύει τα «μαγαζιά», συζητά, αλλά δεν βλέπει και μεγάλη διάθεση από τον κόσμο, να προχωρήσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα στην 4ήρη απεργία που προγραμματίζει.
Για πολλούς η μετωπική σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη, όπως και μια απεργία διαρκείας στο σύνολο των ΜΜΕ.
Ο φόβος ,όμως ,φυλάει τα έρημα, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μια τέτοια εξέλιξη να αποτελέσει το «άλλοθι» των ιδιοκτητών για να προχωρήσουν, ας πούμε, στην de facto κατάργηση του θεσμού της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άλλα συναφή ολέθρια.

Φαύλος κύκλος, δηλαδή και στη μέση οι εργαζόμενοι να δέχονται ζαλισμένοι χτυπήματα με την πλάτη στα σχοινιά…
## Υστερόγραφο: Κουίζ. Ποιό κορυφαίο στέλεχος του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, έχει αποφασίσει πως «δεν πάει άλλο» και έχει έτοιμη ηχηρή παραίτηση. Μια παραίτηση με πολλούς αποδέκτες…

## Υ.Γ.(2): Το βίντεο που ακολουθεί – και μάλιστα εις άπταιστο μ.Π. (μετά Πρωτιάς στα νούμερα τηλεθέασης) Χαριτατικήν – το αφιερώνω εξαιρετικά…

Στους παροικούντες την τηλεοπτική Ιερουσαλήμ –κι εμένα μέσα- που αντί να αφουγκράζονται το ηφαίστειο, το οποίο έχει ήδη εκραγεί, ματαιοπονούν καταγγέλλοντας ιδανικά … συμβόλαια επαγγελματικού θανάτου σε ψυχικό έδαφος συμπλεγματικών φροϋδικών συνδρόμων.

Ή αναλώνονται σε «μωρίας εγκώμια» του συρμού και αυτιστικούς Φιλιππικούς δεκάρικους ,την ώρα που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή,να την πάθουν όπως εκείνοι οι ανυποψίαστοι γλεντοκόποι της Πομπηϊας.

Το τελευταίο αποτελεί γενική τοποθέτηση επί του θέματος και όχι ειδικό υπαινιγμό για συγκεκριμένο πρόσωπο ή εκπομπή.