ΝΕΡΙΤ ή … ΠΕΡΙΤ;

Παραμένει στο Νο1 του τηλεκοντρόλ μας από συνήθεια...

Η τελευταία εικόνα πριν παγώσει το σήμα της ΕΡΤ εκείνο το βράδυ του περασμένου Ιουνίου ήταν το πρόσωπο του Γιάννη Ζουγανέλη, καλεσμένου στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής, λίγο πριν αρχίζει να μαζεύεται κόσμος στη Μεσογείων, μετατρέποντάς την σε ελληνική Τιέν Αν Μεν. Παλαίμαχος υποστηρικτής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ο καλλιτέχνης ανέκαθεν αγωνιζόταν για τις βασικές αυτονόητες αξίες, σχολιάζοντας την μελλοντική εικόνα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Εγώ!Weekly είχε δηλώσει: “Κάποτε ήμουν υπάλληλος σε αυτό τον οργανισμό. Μπήκα αξιοκρατικά με εξετάσεις. Δεν με έστειλε κανένα κόμμα. Κάθε φορά που άλλαζαν οι κυβερνήσεις έστελναν πάντα τους δικούς τους τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε καλλιτεχνικό …. Όταν όμως οι υπάλληλοι, οι διοικούντες αλλά και ο συνδικαλισμός καμιά φορά είναι εγκάθετοι κομματικοί και δεν ερήμησαν για την εκπαιδευτική τηλεόραση και την παράδοση του ελληνισμού είναι λογικό να δημιουργείται αυτό που δημιουργήθηκε. Φυσικά δεν έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ με αυτόν τον τρόπο. Έπρεπε όμως να φύγουν οι μελλούμενοι συνταξιούχοι. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε υπερπληθισμός”.

Όπως ήταν φυσικό οι “υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο” ή οι “εσωτερικοί κομματικοί” απασχόλησαν περισσότερο σε σχέση με την μεοψηφία, δηλαδή τους εργαζόμενους που επί χρόνια υπηρέτησαν πιστά την δημόσια τηλεόραση. Ανθρωποι με ιδεόλογια και όραμα, με αίσθημα προσφοράς και ευθύνης, περιορίστηκαν από τον δημόσιο φορέα να εισπράττουν τον κατώτατο βασικό μισθό και φυσικά να μην έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε κάποιο άλλο μέσο μαζικής επικοινωνίας.

Άνθρωποι που κυνήγησαν και παρακάλεσαν για μήνες να τους επιστραφούν οι φωτογραφίες των παιδιών τους ή των αγαπημένων προσώπων πάνω από το γραφείο τους, τα προσωπικά αντικείμενα μέσα από τα συρτάρια.

Ο Παντελής Καψής τότε μίλησε ανοιχτά στην Βουλή για .. αναβάθμιση της Δημόσιας τηλεόρασης.

Πολλοί έσπευσαν να αστειευτούν – ιδιαίτερα στα σόσιαλ μίντια- με την δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για … αναβάθμιση μισθού σε ολίγους και εκλεκτούς, που θα δημιουργήσει τεράστιο μισθολογικό χάσμα σε σχέση με τους –δίμηνης σύμβασης- προσληφθέντες.

Όπως και να έχει, η Δημόσια τηλεόραση -δηλαδή το μεταβατικό στάδιο από την ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ, η οποία υπολογίζεται να εκπέμψει μέσα στο επόμενο δίμηνο- συνεχίζει απλώς να παραμένει στο Νο1 του τηλεκοντρόλ μας από συνήθεια, με τηλεθέαση που συνεχίζει να είναι Νο1 …από το τέλος!

Πριν λίγες μέρες μπήκα στον πειρασμό να δω την εκπομπή τεχνών και πολιτισμού “In focus” με θέμα «Οι άνθρωποι πίσω από την κουίντα». Καλεσμένος και ο Άλκης Κούρκουλος σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Και οι υπόλοιποι καλεσμένοι ήταν «σοβαροί»: θεατράνθρωποι, ηθοποιοί, θεατρικοί συγγραφείς, κριτικοί θεάτρου και φυσικά όλοι οι άνθρωποι του Εθνικού Θεάτρου –ενός δηλαδή από τους χορηγούς της ΔΤ, όπως αναφέρεται στο site της δημόσιας τηλεόρασης.

Οι παρουσιάστριες της εκπομπής και συντονίστριες του πανελ ήταν η Οντίν Λιναρδάτου και η Σταυρούλα Χριστοφιλέα.
Η διαρκής αγωνία από τις παρουσιάστριες –οι οποίες είχαν και περισπούδαστο μεν, παλιομοδίτικο δε ύφος- για το ποια θα μιλήσει πρώτη, διακόπτοντας η μία την άλλη καθολη την διάρκεια της ζωντανής εκπομπής, προκαλύσε αμηχανία. Όσο για της μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις δεν ήταν τίποτα άλλο παρά παλαιομοδίτικες συνεντεύξεις επαίνου και κολακείας.
Αυτή είναι, λοιπόν, η …ανανεωμένη εικόνα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Πολλή κουλτούρα για το τίποτα, πολλά στρογγυλά κοκκάλινα γυαλιά, πολλά ταγάρια, εδώ Πολυτεχνείο, εκεί Πολυτεχνείο κι ο εκσυγχρονισμός πάει περίπατο…

Στα υπόλοιπα νέα …της νέας εικόνας που θα έχει η Δημόσια Τηλεόραση, τα νέα μάλλον θα είναι …παλιά. Λέγεται ότι παρουσιαστές και δημοσιογράφοι που έχουν ξεχαστεί από θεούς και ανθρώπους έχουν καταθέσει αιτήσεις πρόσληψης και δεν αποκλείεται να τους δούμε στους δέκτες μας, ενώ άλλοι –παρά την πρόθεσή τους να εργαστούν, έστω και με πολύ χαμηλότερο μισθό από εκείνον που είχαν συνηθίσει- δεν βρήκαν θέση εργασίας στις προκηρύξεις τις Δημόσιας Τηλεόρασης.

Για παράδειγμα, η Ράνια Θρασκιά η οποία όπως δήλωσε στον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά, δεν βρήκε τίποτα για θέση παρουσιαστή.

Από την άλλη, η Κατερίνα Λάσπα, όπως μαθαίνουμε, έχει ήδη καταθέσει την προτάσή της στη Δημόσια Τηλεόραση. Πληροφορίες λένε ότι πρότεινε ένα διαδραστικό μαγκαζίνο με πολλές εκπλήξεις.

Υ.Γ. Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ είναι ό,τι καλύτερο έχει να μας δώσει η δημόσια τηλεόραση. Θα το εκμεταλλευτούν άραγε;

Πάνος Γιαννακόπουλος