Κέρδισε το στοίχημα η συνεργασία ΕΡΤ-MAD για την Eurovision ;

Ο κόσμος προτίμησε να δει "Σουλεϊμάν" αντί για το καλοστημένο show...

 

Αυτό λέει κάτι ; Δείχνει κάτι ; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ο Γιώργος Σεϊταρίδης, πάντως, τα είπε γλαφυρά και έξω απ’τα δόντια για τα τούρκικα και τους Τούρκους: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πρόβαλαν οι Τούρκοι ελληνική σειρά με τον Κολοκοτρώνη…». Θέλετε κι άλλο ; Anyway…

Σε ό,τι αφορά στον ελληνικό τελικό της Eurovision, έχω να πω ότι σε γενικές γραμμές η οργάνωση και όλη η βραδιά ήταν δέκα σκάλες πάνω από την…ταλαιπωρία που παρακολουθήσαμε πέρυσι. Όπως και να το κάνεις, άλλο είναι να βλέπεις δύο αμήχανους παρουσιαστές να κατεβαίνουν κυλιόμενες σε ένα εμπορικό λες και πηγαίνουν σινεμά, και άλλο την Δέσποινα Βανδή να κάνει την εντυπωσιακή έναρξη με τους ξένους νικητές της διοργάνωσης. Το ένα έχει μιζέρια, το άλλο έχει λάμψη.

Η πρωτοτυπία, όμως, εξαντήληθηκε κάπου εκεί στο ξεκίνημα της βραδιάς. Το εντυπωσιακό ξεκίνημα, δεν συνοδεύτηκε από κάτι άλλο εντυπωσιακό στη συνέχεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο τελικός δεν είχε επιτυχία. Προσωπικά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν ένας από τους καλύτερους ελληνικούς τελικούς.

Χωρίς τα λεφτά -αλλά και τις υπερβολές- του παρελθόντος, με καλούς παρουσιαστές, σωστή «σκαλέτα», καλοοργανωμένη ροή τηλεοπτικού προγράμματος και μπόλικη μουσική. Αυτό είναι άλλωστε, η Eurovision, πίτσα, καλαμπούρι, τραγούδι και κουτσομπολιό. H διοργάνωση και η εικόνα ήταν «MAD» και αυτό ήταν που εξασφάλισε μια ποιοτική…ανακούφιση, μιας και η χθεσινή βραδιά δεν είχε τίποτα ΕΡΤ-ικό. Όσο θυμάμαι τη Λένα Αρώνη στο πεθαμενί σκηνικό και τον Λούκα Γιώρκα να χορεύει στα σκοτάδια…Παναγία βόηθα!

Η Δέσποινα Βανδή εκτός από πολύ όμορφη, ήταν και παραπάνω από επαρκής στο ρόλο της. Δεν έκανε λάθη, δεν κούρασε, τα είπε καλά και δεν ήταν «χαμένη» στο νέο αυτό «καθήκον». Ο Γιώργος Καπουτζίδης και αυτός είναι μια χαρούμενη παρουσία, με αγάπη και γνώσεις γύρω από την Eurovision, αλλά σε ό,τι αφορά στα κείμενα, δεν νομίζω ότι…πολυκουράστηκε. Μάλλον τα ξεπέταξε, χρησιμοποιώντας ατάκες και τακτικές πολυφορεμένες. Εκεί περίμενα να δω τη διαφορά. 

Δείτε λίγο οι τεράστιοι αστέρες πως τσαλακώνονται και πως βγάζουν γέλιο στα π.χ. Oscars ή στις Χρυσές Σφαίρες. Βρίσκουν πάντα νέους τρόπους. Αλλά, για να μην είμαστε αχάριστοι για τα…μηδέν ευρώ που πήραν, το αποτέλεσμα ήταν καλό. Και πάλι καλά να λέμε, που δεν είχαμε τα περυσινά…

Το ότι έλειψαν τα χρήματα, ήταν εμφανές. Όχι με την κακή έννοια, αλλά μπορούσε να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε. Δεν είδαμε κάτι «φτηνό», απλά παρα ήταν λιτό. Συμβατό,πάντως, με την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.

Στη ζωντανή εκπομπή που κάναμε στο ZAPPIT, πολύς κόσμος ρώταγε, πόσο πλήρωσε η ΕΡΤ για αυτό, πόσα πήραν οι παρουσιαστές κλπ. Κάτι που σημαίνει ότι δεν γνώριζαν όλοι την αλήθεια, ότι δηλαδή το MAD έκανε την παραγωγή για την ΕΡΤ και πως αρκετοί εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Θα μπορούσαμε π.χ. να δούμε λίγο εικόνα από το κοινό, τους επώνυμους που πήγαν, να δούμε και να ακούσουμε την κριτική επιτροπή, να μπει περισσότερη φαντασία στα…polaroid βίντεο των καλλιτεχνών, ακόμα και να φτιαχτεί κάτι αλλό από το «green room» που στριμώχνονταν οι τραγουδιστές! Τα ντουέτα και οι εμφανίσεις των ξένων καλλιτεχνών, πάντως, ήταν έξυπνα επιλεγμένα και έκαναν τον τελικό να έχει ακόμα μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον.

Η παρουσία της Βίκυς Λέανδρος ήταν η κορυφαία στιγμή της βραδιάς. Μπράβο σε αυτόν που το σκέφτηκε να ενώσει τις δύο Ελληνίδες νικήτριες της Eurovision! Ένα…φρεσκαρισματάκι στο playback της κορυφαίας τραγουδίστριας δεν θα μας χάλαγε καθόλου. Αλλά ας είναι!

Το χθεσινό show στήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και για τα δεδομένα, MAD (κυρίως) και ΕΡΤ τα κατάφεραν περίφημα. Το μουσικό κανάλι ξέρει να φτιάχνει τέτοιες βραδιές πολύ καλά και χθες το απέδειξε. Το αν άρεσαν τα φορέματα, τα χορευτικά, τα τραγούδια, οι δηλώσεις μετά κλπ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Έχουμε να ακούσουμε ένα σωρό παπαριές. Το ζητούμενο είναι ότι η Ελλάδα και φέτος θα είναι στην Eurovision και όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάμε και αρκούντως καλά. 

Μάντεις δεν είμαστε, αλλά η παρουσία των Koza Mostra και του Αγάθωνα, αξίζουν τουλάχιστον την ευχή όλων μας. Σιγά μην τσακωνόμαστε τώρα για την Eurovision ρε παιδιά! 16 Μαίου θα φάμε, θα πιούμε και θα περάσουμε καλά και μακάρι και στον τελικό. Το’χουμε…!

ΥΓ: Από σήμερα να αρχίσουμε να ψάχνουμε ποιόν θα στείλουμε του χρόνου…;

Όλα τα άρθρα…